Pyszności prosto z morza, czyli krótki przewodnik po glonach do sushi

Pyszności prosto z morza, czyli krótki przewodnik po glonach do sushi

Kuchnia azjatycka, szczególnie japońska, uchodzi za najzdrowszą na świecie. Nie ma w tym żadnego przypadku. Jest to pokłosie stosowania w niej produktów, które dla większości narodów są zupełnie egzotyczne. Jednym z nich są glony, które wykorzystuje się nie tylko do sushi, ale też do wielu innych tradycyjnych dań kuchni japońskiej, chińskiej czy koreańskiej. Glony wyróżniają się bardzo ciekawym smakiem oraz znakomitymi właściwościami zdrowotnymi. Przeczytasz o nich w naszym artykule.

 

Nori – podstawa japońskiego gotowania

Nori to gatunek alg, które są masowo uprawiane w krajach Azji Wschodniej, szczególnie w Japonii i w Korei. Proces produkcji praktycznie nie zmienił się od stuleci. Algi uprawia się w specjalnie wydzielonych fragmentach morza, następnie zbiera (średnio co 45 dni), płucze, suszy, prasuje i praży. Na koniec rośliny są krojone na arkusze w rozmiarze 18x20 cm.

Wodorosty nori dzieli się na kilka podstawowych rodzajów: diamentowe, platynowe, złote, srebrne, czerwone oraz zielone. Różnią się one grubością (najcieńsze są Green, najgrubsze Diamond), co zdaniem Azjatów ma wpływ na jakość produktu. W praktyce jednak smak alg jest bardzo podobny, a decydują o nim głównie warunki uprawy.

Trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię japońską czy koreańską bez nori. Algi te przede wszystkim są stosowane do sushi, szczególnie popularnych odmian termaki, gunkan oraz makizushi. Wykorzystuje się je także do wykonywania onigiri czy bento – takiej japońskiej wariacji na temat drugiego śniadania.

Na tym zastosowanie alg się oczywiście nie kończy. Odwiedzając japońską restaurację możesz się spotkać z aonori, czyli tradycyjną posypką przypominającą zioła, którą Japończycy stosują do podkreślenia smaku potraw, chociażby takoyaki, okonomiyaki czy klasycznych zup.

 

Warto wiedzieć

Aonori wchodzi w skład tradycyjnej japońskiej przyprawy shichimi togarashi.

 

Właściwości zdrowotne alg morskich

Algi japońskie, potocznie nazywane liśćmi nori, są bardzo cennymi składnikami diety. To bogate źródło białka roślinnego, błonnika, prowitaminy A (czyli karotenu), kwasu foliowego, jodu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B.

Nietrudno się więc domyślić, że jest to jedna z tajemnic tak dobrej kondycji Japończyków. Na szczęście glony do sushi są już powszechnie dostępne, także w Polsce – zdecydowanie zalecamy włączenie ich do swojego jadłospisu, nie tylko od święta!

 

Ciekawostka

Algi morskie nie zawierają tłuszczu, za to świetnie wpływają na metabolizm. Dlatego powinny po nie sięgać wszystkie osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

 

Wodorosty wakame – samo zdrowie

O ile algi morskie nori szybko zyskują sobie popularność w naszym kraju i coraz częściej goszczą na stołach Polaków, o tyle nadal prawdziwym rarytasem są glony wakame. Ten przysmak kuchni azjatyckiej jest pozyskiwany z głębin morskich (glony rosną nawet na głębokości 6 metrów). Najczęściej można się z nim spotkać w restauracjach japońskich, gdzie jest wykorzystywany do sałatek, zup oraz pysznych przystawek.

Wodorosty wakame, podobnie jak algi nori, są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo jodu, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, witamin A, C, E i K oraz fukoksantynę. Jest to naturalny przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym.

 

Algi morskie – czy cena ma znaczenie?

Glony do sushi i wielu innych dań kuchni azjatyckiej bez problemu kupisz w Internecie, często także w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością. W czasie poszukiwań na pewno zauważysz, że poszczególne produkty znacznie różnią się między sobą ceną. Jest to istotna podpowiedź dla osób zastanawiających się, jakie algi morskie wybrać. Cena zdecydowanie ma znacznie.

Produkty najtańsze prezentują również najniższą jakość, często pochodzą z upraw przemysłowych, gdzie liczy się wyłącznie szybkie tempo zbioru. Tanie algi morskie są cienkie, mają sporo dziur, czasami nawet zawierają chemiczne dodatki konserwujące. Trzeba ich unikać.

Cena nori na pewno nie powinna być głównym wyznacznikiem zakupu. Przede wszystkim zwracaj uwagę na klasę produktu (np. nori Green jest dobrym wyborem dla osób, które stawiają pierwsze kroki w dziedzinie samodzielnego przygotowywania sushi) oraz jego pochodzenie (najlepsze algi są sprowadzane z Japonii).

Nie bój się sięgać po nowe smaki. Algi i wodorosty są znakomitym dodatkiem nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. Przekonaj się o tym i przy najbliższej okazji zaskocz swoich najbliższych!

 

 

Posted on 2018-06-07 0 191

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie