Najnowsze wpisy

  • Pyszności prosto z morza, czyli krótki przewodnik po glonach do sushi

    Kuchnia azjatycka, szczególnie japońska, uchodzi za najzdrowszą na świecie. Nie ma w tym żadnego przypadku. Jest to pokłosie stosowania w niej produktów, które dla większości narodów są zupełnie egzotyczne. Jednym z nich są glony, które wykorzystuje się nie tylko do sushi, ale też do wielu innych tradycyjnych dań kuchni japońskiej, chińskiej czy koreańskiej. Glony wyróżniają się bardzo ciekawym smakiem oraz znakomitymi właściwościami zdrowotnymi. Przeczytasz o nich w naszym artykule.Read More

    2018-06-07 0 244
  • Sos sojowy – samo zdrowie i nieodłączny element kuchni azjatyckiej

    Sos sojowy jest dla kuchni azjatyckiej tym, czym oliwa z oliwek dla kuchni śródziemnomorskiej i musztarda dla francuskiej. Dodaje się go do zdecydowanej większości tradycyjnych dań japońskich i chińskich, jest również powszechnie używany w Indonezji, Wietnamie, Tajlandii czy Kambodży. To jeden z najstarszych produktów spożywczych na świecie. Warto poznać jego właściwości zdrowotne, dzięki którym uchodzi za prawdziwy skarb Azji Wschodniej i zdobył sobie ogromną popularność na całym świecie.Read More

    2018-04-11 0 582
  • Tych faktów o pieprzu NA PEWNO nie znasz!

    Fascynująca historia jednej z najwspanialszych przypraw świata. Tych faktów o pieprzu NA PEWNO nie znasz! Pamiętasz rzadko dziś już używane powiedzenie „Uciekać, gdzie pieprz rośnie”? Chodzi oczywiście o ucieczkę gdzieś bardzo daleko, niemal na kraniec świata. Czy jednak zastanawiałeś się kiedyś, gdzie tak naprawdę rośnie pieprz? Jeśli nie, to teraz z pewnością Cię to zainteresowało. Odpowiedź znajdziesz w naszym wpisie. Zabierzemy Cię też w podróż na ekologiczną farmę pieprzu w Kambodży, opowiemy o prozdrowotnych właściwościach tej przyprawy i podpowiemy Ci, jak świadomie kupować pieprz. Zaczynajmy!Read More

    2018-02-01 0 731
  • Kuchnia azjatycka – 5 powodów, dla których warto do niej sięgać

    Statystycznie narody azjatyckie należą do najzdrowszych na świecie, choć w większości krajów tego kontynentu służba zdrowia jest na bardzo niskim poziomie. Jednocześnie przyjmowanie leków i suplementów nigdy nie przypadło Azjatom do gustu, a mimo to np. przeciętny Japończyk żyje 84 lata – to jeden z najlepszych wyników na świecie. Azjatyckim społeczeństwom praktycznie obce są choroby wieńcowe, miażdżyca, a także wiele nowotworów. W czym tkwi tajemnica? Odpowiedź jest prostsza, niż mogłoby się wydawać. To kuchnia azjatycka w dużej mierze decyduje o zdrowiu i długowieczności mieszkańców największego kontynentu. Ty także możesz do niej sięgnąć. Poznaj 6 najważniejszych powodów, dla których warto to zrobić. Read More

    2017-10-11 0 384
  • Masz dość tłustej panierki? Mąka ryżowa odmieni Twoją kuchnię!

    Na całym świecie trwa moda na dietę bezglutenową, która ma bardzo pozytywny wpływ na kondycję nie tylko osób chorujących na celiakię. Sztandarowym produktem w kuchni wolnej od glutenu jest mąka ryżowa, która dotarła do nas z Japonii i z miejsca stała się kulinarnym hitem. Niewiele osób wie, że mąka z ryżu może być świetną alternatywą dla mąki pszennej. Przeczytaj o najważniejszych właściwościach i zastosowaniu mąki ryżowej. Read More

    2017-08-17 0 547
  • Twój organizm pokocha czarny sezam! Sprawdź dlaczego

    Jest niezbędnym składnikiem kuchni orientalnej, ale bardzo ceni go także chińska medycyna naturalna. Czarny sezam to mało znany w naszym kraju produkt, który wciąż pozostaje w cieniu swojego białego brata. Niesłusznie, ponieważ jest od niego zdrowszy, smaczniejszy i ma bardziej uniwersalne zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Jeśli chcesz z miejsca zadbać o swój organizm, to czarny sezam jest właśnie tym, czego mu potrzeba. Read More

    2017-06-29 0 428
  • TOP 6 najdziwniejszych składników kuchni azjatyckiej  

    Głodny człowiek podobno zje wszystko, ale najedzony? Większość z nas żyje w przeświadczeniu, że są takie rzeczy, których nikt przy zdrowych zmysłach po prostu nie zje. Tymczasem są miliardy takich ludzi – to mieszkańcy Azji. Ten kontynent jest prawdziwą kopalnią przedziwnych, a czasami zwyczajnie obrzydliwych produktów kulinarnych.Read More

    2017-06-26 0 337
  • Czarny ryż – dlaczego na Dalekim Wschodzie uznaje się go za lek?  

    W czasach dynastii chińskich był nazywany „zakazanym ryżem”, ponieważ mógł go jeść tylko sam cesarz. Już samo to dowodzi, jak cennym produktem jest czarny ryż. Dziś na szczęście nie ma żadnego problemu z jego dostępnością, a ze wspaniałych właściwości tej wyjątkowo zdrowej odmiany ryżu mogą korzystać wszyscy. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, dlaczego czarny ryż na Dalekim Wschodzie jest traktowany nie tylko jako produkt żywnościowy, ale także naturalny lek.Read More

    2017-06-22 0 732
  • Tajemnica odkryta! Sprawdź, jaki produkt zapewnia Chińczykom długie życie!  

    W Polsce znamy je pod nazwą „twardnik japoński”. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu natomiast nazywają je eliksirem życia. Grzyby shiitake to bez wątpienia jeden z najważniejszych produktów chińskiej kuchni, posiadający charakterystyczny smak i przede wszystkim cudowne właściwości zdrowotne. Te brązowe grzyby rzekomo są tajemnicą długowieczności Chińczyków i Japończyków, bo w tych krajach spożywa się ich najwięcej. Poznaj wpływ grzybów shiitake na ludzkie zdrowie i koniecznie zaproś je do swojej kuchni!Read More

    2017-06-19 0 220
  • Co to jest tofu i dlaczego niektórzy go nie lubią?

    Są takie produkty spożywcze, które albo się uwielbia, albo ich nienawidzi. Uczucia ambiwalentne są niezwykle rzadko spotykane. Do tej grupy na pewno można zaliczyć tofu, czyli jeden z największych przysmaków kuchni azjatyckiej, który dla wielu osób żadnym przysmakiem nie jest. Jeśli jakimś cudem nie zdarzyło Ci się jeszcze skosztować tofu, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, czym właściwie jest ten ciekawy produkt.Read More

    2017-06-16 0 259

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie