Lubisz mleko kokosowe? Przeczytaj, jak wybrać naprawdę dobre!   

Lubisz mleko kokosowe? Przeczytaj, jak wybrać naprawdę dobre!  

Gdybyśmy poprosili przypadkowe osoby o wymienienie kilku podstawowych składników kojarzących się z Azją, to mleko kokosowe z pewnością zdobyłoby sporo głosów. To absolutnie niezbędny produkt dodawany do większości dań kuchni tajskiej, indonezyjskiej, birmańskiej, kambodżańskiej, ale też japońskiej i chińskiej. Jest pyszne, zdrowe i... często marnej jakości. Mowa oczywiście o mleczku kokosowym dostępnym w Polsce, które czasami ma niewiele wspólnego z cudownym produktem z Azji. Stworzyliśmy poradnik, w którym podpowiemy Ci, jak wybrać naprawdę dobre mleko kokosowe.

Najważniejsze – bez chemii!

Mleko kokosowe to produkt w 100% naturalny, ale jak się okazuje – czasami tylko w teorii. To co można znaleźć na półkach sklepowych w naszym kraju często przypomina bardziej efekty chemicznych eksperymentów. Kupujący widząc na opakowaniu napis „Coconut milk” mechanicznie chwytają za puszkę i nie zdają sobie sprawy, że mleczko kokosowe mleczku kokosowemu nierówne.

Jak producenci naginają rzeczywistość? Oczywiście sięgając po chemiczne dodatki, dzięki którym produkt dłużej nadaje się do spożycia, nie psuje się szybko po otwarciu i wygląda bardzo apetycznie. Standardowymi „gratisami” są:

 

  •          Guma guar (E412) – pełni rolę stabilizatora i może wywoływać reakcję alergiczną.
  •          Karboksymetyloceluloza – to także stabilizator, stosowany zamiennie z gumą guar.
  •          Pirosiarczyn sodu – substancja będąca przeciwutleniaczem, teoretycznie bezpieczna dla zdrowia, ale mogąca powodować skutki uboczne, jak bóle głowy.
  •          Konserwanty – najpopularniejszym emulgatorem dodawanym do mleczka kokosowego jest E435.

 

Idealne mleko kokosowe powinno być wolne od tych dodatków i składać się tylko z wody i kokosa, z wyraźną przewagą tego drugiego składnika (powyżej 50%).

 

Jak wygląda dobre mleko kokosowe po otwarciu?

Wygląd wysokojakościowego mleka kokosowego zaraz po otwarciu opakowania jest... mało zachęcający. Wiele osób błędnie uznaje wówczas, że produkt jest zepsuty i po prostu go wyrzuca. Tymczasem dziwna konsystencja mleczka potwierdza jego dobry skład. Następuje wyraźne oddzielenie gęstej mazi (podobnej do oleju kokosowego) od płynu, który pozostaje na dole puszki.

Jeśli konsystencja mleka jest idealnie gładka, wówczas możesz mieć pewność, że jest to efekt działania substancji chemicznych.

 

Warto wiedzieć

Wysokiej jakości mleko kokosowe szybko się psuje, dlatego najlepiej zużyć od razu całe opakowanie lub zrobić to w ciągu 2-3 dni od otwarcia, przechowując produkt w lodówce.

 

Popularne powiedzenie głosi, że nie wszystko złoto, co się świeci. Dokładnie tak samo jest z mlekiem kokosowym. Jeśli chcesz mieć pewność, że sięgasz po produkt oryginalny i wysokiej jakości, sprawdzaj skład i wybieraj mleka renomowanych, azjatyckich producentów. Takie znajdziesz oczywiście w naszym sklepie.

Posted on 2017-05-16 Inspiracje 0 337

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie