Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o sushi

Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o sushi

Sushi to japońska potrawa, która na dobre zagościła na polskich stołach. Podstawą sushi jest oczywiście ryż. Jednak nie byle jaki - musi być specjalny kleisty, który idealnie uformuje krążki. Za sprawą łatwo dostępnych składników do sushi, możemy z powodzeniem przygotować je w domu. Wystarczą tylko algi nori, surowa ryba, odpowiednie warzywa, ryż i ocet ryżowy. A jako dodatki można wybrać marynowany imbir, wasabi i sos sojowy.

Sushi – popularne danie Polaków

Upowszechnienie składników spowodowało prawdziwy boom na sushi w Polsce. Jeszcze około 15 lat temu niewiele było restauracji serwujących sushi, a same dania były bardzo drogie. Teraz sytuacja znacząco się zmieniła, często witamy swoich gości deską sushi, a nawet wspólnie je przyrządzamy. Oprócz wspaniałego smaku o popularności japońskiego przysmaku zdecydowały ceny produktów, które nie są wysokie, jednak należy pamiętać, że ryby (najczęściej łososia i tuńczyka) trzeba kupować ze sprawdzonego źródła, w końcu będziemy jeść je na surowo.

Początki powstania sushi

Sushi wywodzi się z Chin, gdzie stanowiło metodę konserwowania ryb, pozostawionych w słonym ryżu. Dzięki temu mięso ryb przez długi czas nadawało się do spożycia. Ten sposób trafił również do Japonii, gdzie została stworzona potrawa znana do dzisiaj. Mięso już nie czekało na fermentację, dlatego ryba była surowa, przesiąknięta kwaśnym smakiem. Wkrótce potem odkryto smaczne połączenie ryby, ryżu i wodorostów nori. Obecnie nie trzeba jechać do Japonii by poznać sekret przyrządzania sushi. Wystarczy odrobina cierpliwości i wprawy.

Rodzaje sushi

Przez wiele lat powstawały coraz nowsze sposoby podawania sushi, zdecydowanie najbardziej popularną wersją jest maki sushi, czyli „zawijane sushi” oraz Futo Maki, tłumaczone jako „grube zwoje”. Wyróżniamy również „cienkie zwoje”, czyli Hosomaki, zawierające tylko jeden dodatkowy składnik np. ogórka, tuńczyka lub awokado. Uramaki oznacza rolowane na odwrót, za sprawą ryżu, który znajduje się na zewnątrz walca, a nori wewnątrz. Ryż może być posypany sezamem lub ikrą. Jak się okazuje ta wersja jest bardziej popularna poza Japonią. Równie popularną odmianą sushi jest California Roll, które zawiera awokado, ogórek i surimi, czyli paluszki krabowe. Może być podawane z ryżem na zewnątrz (Uramaki) albo wewnątrz. Inną formę, podobną do popularnej tortilli przybiera Teramaki, czyli duże kawałki nori w kształcie stożka z dowolnym wypełnieniem. Nigiri Sushi również nie występuje w formie popularnych krążków, jest to ugnieciona ręką porcja ryżu z kawałkiem ryby na zewnątrz, spojoną pastą wasabi lub nori.

Jak zrobić sushi?

Zawinięcie sushi zajmuje najmniej czasu, bardziej pracochłonnym zadaniem jest natomiast przygotowanie składników, poprzez krojenie na małe kawałki. Do zwijania będzie potrzebna specjalna mata bambusowa, na której kładzie się nori błyszczącą stroną do dołu i krótszym bokiem do siebie. Na ¾ arkusza nori nakładamy cienką warstwę gotowego ryżu. Podczas nakładania warto zwilżać ręce wodą z dodatkiem octu ryżowego. Na połowie ryżu układamy wybrane składniki, a matę zwijamy do środka, rolując w górę. Należy upewnić się, że rolka jest ciasno zwinięta, a następnie pokroić ją ostrym nożem. Sushi możemy maczać w sosie sojowym, a po każdym kawałku zagryzać imbirem w celu „oczyszczania” kubków smakowych. Sushi można jeść ręką, a najlepiej tradycyjnie - pałeczkami.

Niezbędne składniki i akcesoria: ryż do sushiopakowanie nori, ocet ryżowy, sos sojowy, imbir marynowany, wasabi, mata bambusowa do rolowania, pałeczki, wybrane dodatki.

 

Posted on 2016-09-30 by Asia Inspiracje 0 938

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie