Tych faktów o pieprzu NA PEWNO nie znasz!

Tych faktów o pieprzu NA PEWNO nie znasz!

Fascynująca historia jednej z najwspanialszych przypraw świata. Tych faktów o pieprzu NA PEWNO nie znasz!

Pamiętasz rzadko dziś już używane powiedzenie „Uciekać, gdzie pieprz rośnie”? Chodzi oczywiście o ucieczkę gdzieś bardzo daleko, niemal na kraniec świata. Czy jednak zastanawiałeś się kiedyś, gdzie tak naprawdę rośnie pieprz? Jeśli nie, to teraz z pewnością Cię to zainteresowało. Odpowiedź znajdziesz w naszym wpisie. Zabierzemy Cię też w podróż na ekologiczną farmę pieprzu w Kambodży, opowiemy o prozdrowotnych właściwościach tej przyprawy i podpowiemy Ci, jak świadomie kupować pieprz. Zaczynajmy!

No to gdzie w końcu ten pieprz rośnie? 

Ojczyzną pieprzu czarnego (Piper nigrum) są Indie, gdzie ta roślina z rodziny pieprzowatych rosła dziko przez wieki w tropikalnych lasach. Stamtąd pieprz wraz z pielgrzymami i wojskami trafił do innych krajów, przede wszystkim do Brazylii, Madagaskaru i całej Azji Południowo-Wschodniej.

 

Ciekawostka

Obecnie największymi producentami pieprzu czarnego są Wietnam, Indonezja, Indie, Brazylia i Sri Lanka.

 

Historia pieprzu z Kambodży

W naszej podróży zrobimy sobie teraz dłuższy przystanek w Kambodży, a dokładnie w regionie Kampot. To właśnie tam w XIII wieku chińscy rolnicy zaczęli uprawiać pieprz i szło im na tyle dobrze, że gdy na przełomie XIX i XX wieku ziemie te zajęli Francuzi, nie mogli wyjść z podziwu nad jakością przyprawy. Szybko zindustrializowali pola pieprzu, w efekcie czego produkcja wzrosła do 8000 (!) ton rocznie. Pieprz był eksportowany głównie do Francji i z miejsca został uznany za jeden z najlepszych na świecie.

Kambodżański przemysł pieprzowy miał niestety pecha. W kraju wybuchła wojna domowa, która zakończyła się zwycięstwem Czerwonych Khmerów. Jako że ich celem była całkowita izolacja państwa i terror ludności, z oczywistych powodów nie było mowy o dalszym eksportowaniu pieprzu. Plantacje opustoszały, a świat zapomniał o doskonałej przyprawie z Kambodży.

Bieg historii się jednak odwrócił i już na początku XXI wieku rolnicy zaczęli wracać na opuszczone plantacje. Wszystko, co było im potrzebne, dała natura. W regionie Kampot panują idealne warunki klimatyczne i glebowe do uprawy pieprzu. Jednak plantatorzy nie wrócili do modelu francuskiego. Zamiast na ilości, skupili się na jakości.

Tak powstały farmy ekologiczne, w tym słynna La Plantation. To właśnie jej pieprz wprowadziliśmy do sklepu Azjatyckie.pl. Kupując go masz pewność, że został wyprodukowany w sposób w 100% ekologiczny.

 

Dlaczego wybraliśmy akurat ten pieprz?

Uruchomienie planacji zajęło kilka lat. Przez pierwsze 3 lata właściciele skupili się na żmudnym usuwaniu wszystkich kwiatów z roślin, co mobilizowało je do szybszego wzrostu i umożliwiło zrezygnowanie ze sztucznych nawozów. Pieprzowce nie mają też kontaktu z chemicznymi środkami ochrony roślin – rosną tak, jak zaprogramowała je natura. Dzięki temu ich owoce są tak doskonałe i przyjazne ludzkiemu organizmowi.

Dla pieprzowców najważniejsza jest woda, dlatego w pobliżu plantacji powstał zbiornik retencyjny, do którego zostały podłączone kanały irygacyjne. Uprawa odbywa się więc w najbardziej ekologiczny sposób, a my mamy pewność, że plantacja powstała i działa w symbiozie z przyrodą.

 

Ciekawostka

Pieprz z regionu Kampot otrzymał certyfikat PGI, który poświadcza, że powstaje on tylko w tym regionie świata i nie może być podrabiany. Taki certyfikat posiada jeszcze tylko pieprz z Kamerunu.

 

Jakie są rodzaje pieprzu?

Wszyscy znamy pieprz czarny, ale być może wiesz, że występują jeszcze 3 rodzaje pieprzu. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie.

  • Pieprz czarny – zdecydowanie najostrzejszy. W owocu znajduje się białe ziarenko, dlatego po zmieleniu pieprz nie jest jednolicie czarny. Przyprawę stosuje się do wszystkich dań.
  • Pieprz czerwony – łagodniejsza odmiana, która powstaje z dojrzałych owoców pieprzu zakonserwowanych w solance lub occie. Świetnie pasuje do owoców morza, ryb i zup.
  • Pieprz zielony – po zebraniu pieprzu czarnego owoce poddaje się liofilizacji (suszeniu przez mrożenie), przez co pieprz zmienia kolor i zyskuje bardzo mocny, ale krótkotrwały smak. Zielony pieprz polecamy do drobiu, sosów i do dekoracji.
  • Pieprz biały – charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, ale łagodniejszym smakiem. Fajnie pasuje do ryb, jaj, białych zup i sosów.

Na rynku niestety można znaleźć mnóstwo podrabianych pieprzów. Przykładowo: mianem pieprzu czerwonego producenci często nieuczciwie nazywają owoce pieprzowca peruwiańskiego, a to zupełnie inna przyprawa.

Z kolei oryginalny pieprz kambodżański z regionu Kampot musi posiadać certyfikat KPPA (Kampot Pepper Promotion Association) i zostać zatwierdzony przez tamtejsze Ministerstwo Handlu, zanim zostanie przeznaczony na eksport. Uważaj więc na podróbki!

 

Czy pieprz jest zdrowy?

Nawet bardzo! Ta przyprawa od wieków jest stosowana w chińskiej i indyjskiej medycynie. Ma właściwości antynowotworowe, wzmacnia układ odpornościowy i wspiera odchudzanie. W jaki sposób? Otóż wierzchnia warstwa pieprzu – piperyna – paraliżuje geny odpowiedzialne za tworzenie nowych komórek tłuszczowych. Dzięki temu potrawy przyprawiane pieprzem są bardziej dietetyczne.

Ponadto pieprz ma tak intensywny smak i aromat, że pozwala zredukować ilość dodawanej do potraw soli, a ta w nadmiarze jest bardzo szkodliwa dla ludzkiego organizmu.

 

Uwaga!

Niestety, normą staje się produkcja i oferowanie na rynku pieprzu pozyskiwanego z roślin modyfikowanych genetycznie. Taka przyprawa nie dość, że jest niesmaczna i ma dziwny aromat, to jeszcze traci większość swoich prozdrowotnych właściwości. Rośliny są mocno eksploatowane, przez co dają więcej, ale gorszej jakości owoców.

Dlatego kupując pieprz poświęć kilka chwil na lekturę informacji znajdujących się na opakowaniu. Wybieraj przyprawę pochodzącą z ekologicznych, nadzorowanych plantacji, na których nie wykorzystuje się pracy dzieci, nie stosuje się chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. W ten sposób wspierasz uczciwych producentów i zasadę Fair Trade (uczciwego handlu), co ma szczególne znaczenie w przypadku ubogich regionów Azji Południowo-Wschodniej. Gwarantujemy Ci, że pieprz oferowany w naszym sklepie spełnia te warunki.

 

 

 

Posted on 2017-10-24 0 62

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie