Kuchnia azjatycka – 5 powodów, dla których warto do niej sięgać

Kuchnia azjatycka – 5 powodów, dla których warto do niej sięgać

Statystycznie narody azjatyckie należą do najzdrowszych na świecie, choć w większości krajów tego kontynentu służba zdrowia jest na bardzo niskim poziomie. Jednocześnie przyjmowanie leków i suplementów nigdy nie przypadło Azjatom do gustu, a mimo to np. przeciętny Japończyk żyje 84 lata – to jeden z najlepszych wyników na świecie. Azjatyckim społeczeństwom praktycznie obce są choroby wieńcowe, miażdżyca, a także wiele nowotworów. W czym tkwi tajemnica? Odpowiedź jest prostsza, niż mogłoby się wydawać. To kuchnia azjatycka w dużej mierze decyduje o zdrowiu i długowieczności mieszkańców największego kontynentu. Ty także możesz do niej sięgnąć.

Poznaj 5 najważniejszych powodów, dla których warto to zrobić.


 1.     Kuchnia azjatycka jest zdrowa! - zdaniem wielu dietetyków jest wręcz najzdrowsza na świecie. Powód jest oczywisty: kuchnia azjatycka jest lekkostrawna, obfituje w świeże warzywa i niemal wyłącznie naturalne składniki. Do smażenia używa się oleju sojowego lub sezamowego, cukier biały zastępuje się trzcinowym, a czerwone mięso drobiem i przede wszystkim rybami. Azjaci fantastycznie zrealizowali postulat o łączeniu przyjemnego z pożytecznym.

 2.    Kuchnia azjatycka pomaga zachować linię – choć wiele sztandarowych dań kuchni azjatyckiej dostarcza organizmowi mnóstwa kalorii, to jednak większość z nich jest lekkostrawna. Naturalne tłuszcze, cukry złożone, ogromna dawka witamin, łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe – to wszystko znajdziemy w praktycznie każdej potrawie serwowanej w Azji. Nie bez znaczenia są też pikantne przyprawy (np. imbir), które ułatwiają trawienie. Nieprzypadkowo większość Azjatów nie ma żadnych problemów z nadwagą – oczywiście poza Chinami, w których panuje już moda na fast foody.

  3.    Właściwości antynowotworowe – jedzenie raczej nie wyleczy raka, ale zdrowa dieta może znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia nowotworu. Kuchnia azjatycka jest pod tym względem stawiana za wzór. Wystarczy wymienić jej sztandarowy produkt, czyli soję. Naukowcy jednoznacznie dowiedli, że ma ona właściwości antynowotworowe, a znajdziemy ją chociażby w tofu czy paście miso, a więc podstawowych produktach kuchni azjatyckiej.

  4.    Smak! - kuchnia japońska, chińska i tajska od lat walczą o miano najsmaczniejszych na świecie (choć Włosi pewnie się na te słowa obrażą). Faktem jest jednak, że naprawdę trudno sobie wyobrazić kogoś, komu azjatyckie smaki nie przypadłyby do gustu. Kuchnia Azji jest tak bogata, że zawsze znajdzie się jakieś danie, które zachwyci kubki smakowe nawet ortodoksyjnego wyznawcy europejskiego stylu gotowania. Nie jest też prawdą, że w Azji gotuje się wyłącznie ostro. Wiele dań jest słodkich, kwaśnych lub słodko-kwaśnych.

  5.    Prostota – wystarczy przejść się ulicami Bangkoku, aby dojść do wniosku, że przepyszna tajska kuchnia jest banalnie prosta. Uliczni kucharze w mgnieniu oka przygotowują kulinarne dzieła sztuki wykorzystując do tego zaledwie kilka składników i jeden wok – przykładem jest słynny pad thai, o którym przeczytasz w naszym artykule. To sprawia, że za gotowanie azjatyckich dań może się zabrać każdy. Także Ty!

Kuchnia azjatycka to jeden z najważniejszych „towarów” eksportowych tego kontynentu. Znajdziemy ją w praktycznie każdym kraju na świecie. Orientalne dania są smaczne, zdrowe, kolorowe i bardzo aromatyczne. Jeśli jeszcze o tym nie wiesz, to szybko nadrób zaległości – szkoda życia!  

Posted on 2017-07-07 0 167

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie