Co powinieneś wiedzieć o kuchni tajskiej

Co powinieneś wiedzieć o kuchni tajskiej

Charakterystyka kuchni tajskiej


Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się na przestrzeni wieków pod wyraźnym wpływem kuchni indyjskiej i chińskiej. Kuchnia tajska kusi nas swoim oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem. Główną wytyczną podczas komponowania posiłków jest w jej przypadku reguła pięciu smaków. Dania powinny mieć w sobie nutę ostrości, słodyczy, goryczy, a także posmak kwaśny i słony. Tylko to połączenie daje prawdziwą harmonię uznaną przez Tajów za istotę udanego posiłku. Spożywanie dań jest dla nich pewnego rodzaju rytuałem, do którego zapraszają swoich bliskich i znajomych.

Składniki dań oryginalnej kuchni tajskiej

Charakterystycznymi składnikami kuchni tajskiej są ryż, mleczko kokosowe, świeży imbir, liście limonki i trawa cytrynowa. Te składniki występują coraz częściej również na polskich stołach, tworząc prawdziwą harmonię smaków i aromatów. Jednak Tajlandię tworzy całe bogactwo egzotycznych smaków, jeszcze nie tak popularnych w europejskich domach.

Im dalej na wschód tym częściej możemy spotkać się z potrawami, które niejednego Polaka teoretycznie przyprawiłyby o mdłości, jednak są niewątpliwym przysmakiem Tajów i z całą pewnością można się przekonać do nich będąc w Tajlandii. Mowa oczywiście o smażonych owadach, takich jak szarańcze, mrówki, koniki polne lub żaby w ostrym sosie. Jedzenie w tym regionie jest z reguły obficie doprawione chili.

Na północy kraju dominują wieprzowina i kapusta, a południe jest krainą kokosa, świeżych ryb i owoców morza. W Polsce mleczko kokosowe jest bardzo dobrym zamiennikiem mleka krowiego, które dodaje się do zupy tajskiej, dań curry, deserów i drinków. Na południu Tajlandii kraju możemy rozsmakować się przede wszystkim w krewetkach, homarach, krabach, kalmarach, kałamarnicach, które występują w daniach głównych, jak i sałatkach.


Jakie dania kuchni tajskiej goszczą na polskich stołach?


Coraz częściej Polacy eksperymentują z przygotowywaniem oryginalnych posiłków i ma to swoje ogromne zalety. Dania kuchni tajskiej nie dość, że są pyszne, różnorodne i aromatyczne, to jeszcze korzystnie wpływają na zdrowie. Szczególnie owoce morza, które są nie tylko zawierają spore ilości białka, ale też są afrodyzjakiem, mleczko kokosowe i chili pomogą zachować dobrą kondycję fizyczną i smukłą sylwetkę. Oczywiście wszystko w odpowiednich proporcjach.

Bardzo sycącymi i popularnymi na polskich stołach są dania curry. Można je przyrządzić w postaci gęstego sosu z dużą ilością mięsa lub bardziej wodniste o konsystencji zupy. Curry zielone, jak i żółte jest wyjątkowo ostre i przyspiesza metabolizm. Tradycyjna, nieco łagodniejsza potrawa to yam, czyli ułożone na liściach sałaty kawałki ryb, mięsa i warzyw. Kuchnia tajska nie może obyć się również bez zup (np. ostro-kwaśna zupa z krewetek) oraz ryżu. Ten ostatni pojawia się w różnych postaciach, m.in. smażony, gotowany klasycznie lub na parze. Przysmakiem Tajów jest ryż jaśminowy, bardzo delikatny i aromatyczny. Dodatki rybne lub mięsne podawane do ryżu są wzbogacone aromatycznymi przyprawami i ziołami, dzięki czemu intensywnie oddziałują na smak i zmysły.


Zasady spożywania posiłków w kuchni tajskiej


Tajowie głęboko wierzą w znaczenie wszelkich ziół, które mają leczyć ciało i duszę. Podobnie jak Chińczycy wyznają filozofię Yin i Yang, czyli zasadę harmonii we wszechświecie. Podobny porządek panuje również w kuchni tajskiej oraz podczas spożywania posiłków. Tajowie słyną z eleganckiego serwowania potraw przystrajanych kwiatami lub pięknie wycinanymi warzywami. Danie w tradycyjnym tajskim domu podawane jest na środek stołu, gdzie wszyscy sięgają po swoją porcję nakładając ją na talerze. Podczas jedzenie makaronu używa się pałeczek, natomiast do potraw z ryżu podawane są widelce i łyżki. Na stole nie znajdziemy noża, ponieważ już przed obróbką, składniki są rozdrobnione. Gęsty ryż je się w Tajlandii palcami, maczając w podanych sosach, formując niewielkie kulki należy używać prawej ręki. Tradycyjnie potrawy przygotowuje się w naczyniach do gotowania na parze i wokach, które są w Polsce ogólnodostępne.

Posted on 2016-10-12 by Joanna B. Inspiracje 0 417

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie