Masz dość tłustej panierki? Mąka ryżowa odmieni Twoją kuchnię!

Masz dość tłustej panierki? Mąka ryżowa odmieni Twoją kuchnię!

Na całym świecie trwa moda na dietę bezglutenową, która ma bardzo pozytywny wpływ na kondycję nie tylko osób chorujących na celiakię. Sztandarowym produktem w kuchni wolnej od glutenu jest mąka ryżowa, która dotarła do nas z Japonii i z miejsca stała się kulinarnym hitem. Niewiele osób wie, że mąka z ryżu może być świetną alternatywą dla mąki pszennej. Przeczytaj o najważniejszych właściwościach i zastosowaniu mąki ryżowej.

 

Nie tylko bezglutenowa

Mąka ryżowa jest dostępna w dwóch wersjach: ciemnej i jasnej. Jak łatwo się domyślić ta pierwsza została wykonana z ryżu ciemnego, a więc nieoczyszczonego, pełnoziarnistego, zawierającego znacznie więcej składników odżywczych. To właśnie ciemna mąka ma najlepszy wpływ na ludzki organizm i dostarcza mu wielu cennych mikroelementów.

Ciekawostka

Ciemna mąka ryżowa zawiera między innymi czterokrotnie więcej błonnika niż wersja jasna.

W mące ryżowej znajdziemy prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Warto wymienić chociażby fosfor, sole mineralne, witaminy z grupy B, cynk, wapń, witaminę PP, żelazo, mangan, magnez i sód. Ponadto mąka z ryżu jest znakomitym wyborem dla osób dbających o linię, ponieważ zawiera mało kalorii (100 g produktu dostarcza około 350 kcal) oraz ma niski indeks glikemiczny IG 40.

 

Jakie zastosowanie w Twoje kuchni może mieć mąka ryżowa?

Przede wszystkim możesz ją stosować zamiast klasycznej mąki pszennej i to nie tylko jeśli cierpisz na alergię na gluten. Mąka ryżowa wprowadza do dań charakterystyczny, orientalny smak, dlatego osoby ceniące sobie kuchnię azjatycką zdecydowanie powinny umieścić ją w swojej spiżarni.

Mąka z ryżu, szczególnie pełnoziarnista, jest dość słodka, dlatego fantastycznie sprawdza się jako podstawowy produkt do ciast i naleśników. Spokojnie możesz jej jednak użyć także do pierogów, wypieku pieczywa, zrobienia domowego papieru ryżowego czy zagęszczenia sosów i zup. Będzie pysznie, a do tego zdrowo!

Rada

Mąka ryżowa nie zawiera glutenu, a więc naturalnego lepiku. Dlatego stosując ją zamiast mąki pszennej pamiętaj o dodaniu większej liczby jajek, ewentualnie (jeśli jesteś na diecie wegańskiej), tapioki, banana czy nasion lnu.

Co z tytułową panierką? Mąka ryżowa doskonale nadaje się do przyrządzenia kotletów np. z piersi kurczaka. Oczywiście będą one miały orientalny charakter, a sama panierka będzie nieco grubsza, za to walory zdrowotne i odżywcze są w tym przypadku nie do przecenienia.

Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół czymś nowym. Gotuj zdrowo i świadomie. Przekonaj się, że mąka ryżowa wcale nie jest zarezerwowana tylko dla osób chorujących na celiakię i dla azjatyckich mistrzów kuchni!

Posted on 2017-07-04 0 137

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie