Twój organizm pokocha czarny sezam! Sprawdź dlaczego

Twój organizm pokocha czarny sezam! Sprawdź dlaczego

Jest niezbędnym składnikiem kuchni orientalnej, ale bardzo ceni go także chińska medycyna naturalna. Czarny sezam to mało znany w naszym kraju produkt, który wciąż pozostaje w cieniu swojego białego brata. Niesłusznie, ponieważ jest od niego zdrowszy, smaczniejszy i ma bardziej uniwersalne zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Jeśli chcesz z miejsca zadbać o swój organizm, to czarny sezam jest właśnie tym, czego mu potrzeba.

Cenny dar natury

Chyba każdy choć raz spróbował sezamu – jest on często dodawany do ciast, ale także dań wytrawnych. W Europie króluje biała wersja tego nasiona, choć coraz więcej osób przekonuje się, że czasami warto przełamać schemat i sięgnąć po coś nowego. Jednak tak naprawdę słowo „nowy” nie do końca pasuje do czarnego sezamu, który w kuchni azjatyckiej, szczególnie chińskiej, jest obecny od stuleci. Powszechnie wykorzystuje się go także w medycynie naturalnej i kosmetyce.

 

Warto wiedzieć

Chińska medycyna przypisuje czarnemu sezamowi zdolność nawilżania narządów wewnętrznych, w tym serca, płuc, nerek, jelit i wątroby.

Prozdrowotne właściwości czarnego sezamu nie są kwestią wierzeń, ale zostały potwierdzone naukowymi badaniami. Okazuje się, że te niepozorne nasionka są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, takich jak:

  •          Białko
  •          Magnez
  •          Witamina B12
  •          Tłuszcze roślinne
  •          Wapń
  •          Cynk
  •          Aminokwasy
  •          Sesamol i sesamolina (naturalne przeciwutleniacze)
  •          Kwasy Omega-3

Wszystkie te składniki mają nie tylko zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu, ale także przeciwdziałają procesom starzenia, wygładzają skórę i odbudowują włosy. Właśnie dlatego czarny sezam jest obecny w wielu kosmetykach i stanowi bazę dla domowych kuracji odmładzających (np. maseczek na twarz i włosy).

Ciekawostka

Udowodniono, że czarny sezam wzmaga produkcję matczynego mleka, dlatego jego jedzenie jest szczególnie polecane karmiącym kobietom.

Ze spożywaniem czarnego sezamu nie należy natomiast przesadzać, ponieważ jest to silny alergen mogący wywoływać spore problemy żołądkowe u wrażliwych osób.

 

Czarny sezam w kuchni

Kuchenne zastosowanie czarnego sezamu jest bardzo szerokie. Warto jednak wiedzieć, że czarna odmiana tych nasion jest o wiele bardziej aromatyczna niż biała i pewnie dlatego niektórzy obawiają się dodawać ten składnik do potraw. Zupełnie niepotrzebnie.

Czarny sezam to obowiązkowy składnik dań kuchni azjatyckiej. Znajdziemy go w sałatkach, potrawach mięsnych, nawet w owsiance śniadaniowej i na kanapkach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do panierki (w Polsce często wykorzystujemy w ten sposób biały sezam – warto przetestować czarny).

Czarny sezam jest łatwo dostępny w naszym kraju – w tym oczywiście w sklepie Azjatyckie.pl. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości i zaskocz swoich bliskich prawdziwie orientalnym smakiem potraw!

Posted on 2017-06-29 0 214

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie