Czarny ryż – dlaczego na Dalekim Wschodzie uznaje się go za lek?   

Czarny ryż – dlaczego na Dalekim Wschodzie uznaje się go za lek?  

W czasach dynastii chińskich był nazywany „zakazanym ryżem”, ponieważ mógł go jeść tylko sam cesarz. Już samo to dowodzi, jak cennym produktem jest czarny ryż. Dziś na szczęście nie ma żadnego problemu z jego dostępnością, a ze wspaniałych właściwości tej wyjątkowo zdrowej odmiany ryżu mogą korzystać wszyscy. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, dlaczego czarny ryż na Dalekim Wschodzie jest traktowany nie tylko jako produkt żywnościowy, ale także naturalny lek.

Czarnym ryżem w raka!

Pewnie uśmiechasz się pod nosem, bo panuje moda na przypisywanie właściwości przeciwnowotworowych wielu produktom żywnościowym i powoli przestaje to robić na kimkolwiek wrażenie. Jednak w przypadku czarnego ryżu zostało to udowodnione naukowo. Badania wykazały, że jedna łyżeczka tego produktu zawiera więcej antyoksydantów i przeciwutleniaczy niż łyżka borówek amerykańskich – a to właśnie borówki są powszechnie uważane za najcenniejsze naturalne źródło tych substancji.

Tymczasem czarny ryż to prawdziwe zagłębie antocyjanów, czyli pigmentów roślinnych mających znakomity wpływ na kondycję ludzkiego organizmu i chroniących go przed rozwojem chorób przewlekłych, jak np. choroba Alzheimera, nowotwory i cukrzyca. Ciekawostką jest fakt, że to właśnie antocyjany powodują, że czarny ryż po ugotowaniu przebarwia się na purpurowo.

Na tym nie koniec. Kolejne badania wykazały, że regularne jedzenie czarnego ryżu może zapobiegać występowaniu alergii i astmy, chronić przed zawałem serca, chorobą wieńcową, miażdżycą, stanami zapalnymi skóry. Wszystko to sprawia, że w krajach wysoko rozwiniętych (np. w USA) trwa kampania przekonywania społeczeństwa do włączenia czarnego ryżu do codziennej diety. Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć takie produkty, jak płatki śniadaniowe czy makarony na bazie czarnego ryżu.

 

Źródło witamin i minerałów

Czarny ryż to bogactwo tak wielu cennych składników odżywczych, że naprawdę trudno zrozumieć, dlaczego jeszcze nie stał się podstawą diety poza Azją. Znajdziemy w nim wszystko, co jest niezbędne do zachowania organizmu w dobrej kondycji – wiedział o tym już Konfucjusz. Wystarczy wymienić błonnik, witaminy z grupy B, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, cynk, za to śladowe ilości cukru.

Ciekawostka

Jeden z naukowców pracujących na uniwersytecie w Luizjanie opublikował badania, z których wynika, że jedzenie już jednej łyżeczki czarnego ryżu dziennie bardzo dobrze wpływa na ludzki organizm.

 

Nie tylko zdrowy, ale też smaczny

Czarny ryż ma bardzo charakterystyczny, orzechowy smak, dlatego idealnie nadaje się jako dodatek do dań orientalnych. Świetnie koresponduje z kurczakiem w sosie orzechowym, grzybami mun i wieloma innymi składnikami kuchni azjatyckiej. Jest przy tym bardzo pożywny, ale nisko kaloryczny, dlatego z czystym sumieniem mogą po niego sięgać osoby będące na diecie.

Czarny ryż to w naszym kraju produkt dość tajemniczy, ale dzięki jego szerokiej dostępności (sprawdź ofertę naszego sklepu) i przede wszystkim szerzącej się wiedzy na temat jego właściwości prozdrowotnych, to się pewnie niedługo zmieni. Jest to idealny substytut dla popularnego ryżu białego i brązowego. W końcu chińscy cesarze nie bez przyczyny skrzętnie skrywali go dla siebie.  

PRZEJDŹ DO SKLEPU ONLINE

Posted on 2017-06-22 0 304

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie