Tajemnica odkryta! Sprawdź, jaki produkt zapewnia Chińczykom długie życie!   

Tajemnica odkryta! Sprawdź, jaki produkt zapewnia Chińczykom długie życie!  

W Polsce znamy je pod nazwą „twardnik japoński”. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu natomiast nazywają je eliksirem życia. Grzyby shiitake to bez wątpienia jeden z najważniejszych produktów chińskiej kuchni, posiadający charakterystyczny smak i przede wszystkim cudowne właściwości zdrowotne. Te brązowe grzyby rzekomo są tajemnicą długowieczności Chińczyków i Japończyków, bo w tych krajach spożywa się ich najwięcej. Poznaj wpływ grzybów shiitake na ludzkie zdrowie i koniecznie zaproś je do swojej kuchni!

Grzyby shiitake – na zdrowie!

Dalekowschodnie grzyby w Polsce nie są jeszcze zbyt popularne, ale na świecie trwa ich wielka kariera. Amerykanie i mieszkańcy Europy Zachodniej doceniają ich ciekawy smak (doskonale pasujący do dań azjatyckich na bazie ryżu i mięsa), ale także fakt, że niepozorne grzyby są tak bogatym źródłem składników odżywczych i prozdrowotnych mikroelementów.

Największym atutem brązowych grzybków (trochę podobnych do pieczarki) jest bardzo wysoka zawartość potasu, który z kolei ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi – jedzenie grzybów shiitake można więc polecić osobom chorującym na serce, zestresowanym i przemęczonym.

Produkt ten jest również cennym dostarczycielem niacyny, czyli witaminy B3, która ma świetny wpływ na układ nerwowy i pomaga redukować napięcie. Dodajmy do tego bogactwo witaminy D, wapnia i fosforu, a uzyskamy coś, co bez wątpienia wspiera ludzkie zdrowie.

 

Naturalna broń przeciwnowotworowa?

Grzyby shiitake zainteresowały naukowców już w latach 60. XX wieku. Wówczas Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne rozpoczęło badania nad przeciwnowotworowym działaniem związku o nazwie lentinan, którego bardzo bogatym źródłem jest właśnie dalekowschodni przysmak.

Testy na ludziach i zwierzętach trwają i przynoszą optymistyczne rezultaty – szczególnie w przypadku pacjentów z rakiem żołądka i jelita grubego.

 

Kichasz? Zjedz porcję grzybów!

Chińczycy i Japończycy doskonale wiedzą, że grzyby shiitake są naturalnym wsparciem dla ludzkiego układu odpornościowego. To żadne czary – po prostu wspomniany już lentinan stymuluje komórki organizmu do walki z zagrożeniami, w tym z wirusami. Dlatego jeśli męczysz się z ciągle nawracającymi infekcjami, to domową kurację herbatką z cytryną uzupełnij częstym jedzeniem potraw z grzybami shiitake, a najlepiej jedz je w postaci suszonej.

To nie koniec prozdrowotnych właściwości azjatyckiego przysmaku. Badania dowiodły, że grzyby shiitake pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zminimalizować ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto ten produkt ma wysoką zawartość fosforu, wapnia i witaminy D, a więc wzmacnia nasze kości.

Nie masz już chyba wątpliwości, że ten cudowny składnik z Dalekiego Wschodu powinien w końcu zagościć w Twojej kuchni. Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić grzyby shiitake, to zajrzyj do naszego sklepu. Smacznego i na zdrowie!

Posted on 2017-06-19 0 115

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie