Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sushi?   

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sushi?  

Sushi – trudno o bardziej wyraziste skojarzenie z Japonią. Danie, którym zajadają się setki milionów ludzi na całym świecie jest bardzo popularne także w Polsce, o czym świadczą pełne restauracje kuchni azjatyckiej. Sushi możesz jednak z powodzeniem przygotować we własnym domu. To wcale nie jest takie trudne! Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jakie składniki będą Ci potrzebne do przygotowania sushi.

Niezbędne produkty spożywcze

Lista składników spożywczych niezbędnych do przygotowania sushi nie jest zbyt długa, co tylko potwierdza, że Japończycy są narodem bardzo praktycznym. Zaczynamy od kupienia dobrej jakości ryżu do sushi – wybór znakomitych produktów znajdziesz TUTAJ.

Jeśli chcesz wykonać maki, czyli zrolowane sushi z dodatkami, potrzebne będą Ci glony Nori, w które zawija się potrawę. Glony muszą być bardzo dobrej jakości, w przeciwnym razie całość będzie się rozwarstwiać lub nieprzyjemnie pachnieć. Wybierz coś dla siebie TUTAJ.

Pozostałe składniki do sushi to już typowe dodatki:

  •          Ocet ryżowy
  •          Japoński chrzan, czyli wasabi
  •          Sos sojowy
  •          Marynowany imbir
  •          Sos teriyaki, jeśli wolisz słodkie smaki
  •          Ryba lub inne owoce morza

 

Oczywiście ostateczny kształt i smak sushi zależy od Twoich osobistych preferencji. W sieci znajdziesz wiele prostych przepisów, które możesz swobodnie modyfikować, by uzyskać to, co będzie Ci najbardziej smakować.

Pamiętaj

Aby przygotować sushi zgodnie z japońską tradycją będą Ci jeszcze potrzebne odpowiednie akcesoria, które opisaliśmy już na naszym blogu.

 

Gdzie kupić składniki do sushi?

W dobie Internetu nie ma z tym oczywiście żadnego problemu. Jedynym, po co warto się pofatygować do sklepu stacjonarnego, są świeże ryby. W tym miejscu trzeba jeszcze obalić pewien krzywdzący mit. Jedzenie sushi nie jest zarezerwowane tylko dla majętnych ludzi! Wiele osób błędnie sądzi, że jest to droga potrawa, którą zajadają się osoby „z wyższych sfer”, pracujące w warszawskich korporacjach. Nic bardziej mylnego.

Kupując składniki do sushi we własnym zakresie można naprawdę niedrogo zafundować sobie i najbliższym ekstazę japońskich smaków. Warto zauważyć, że wiele produktów ma długi termin przydatności do spożycia, dlatego można je kupić „na zapas” i po prostu przechowywać w domowej spiżarni, korzystając przy tym z atrakcyjnych cen w Internecie.

Przede wszystkim jednak trzeba się przełamać. Idź do dobrej japońskiej restauracji i posmakuj sushi z prawdziwego zdarzenia. Ryzyko, że nie przypadnie Ci do gustu, jest naprawdę minimalne. Następnie poszukaj przepisów w Internecie, zbierz podane przez nas składniki oraz akcesoria i spróbuj swoich sił w kuchni!

Posted on 2017-06-14 0 145

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie