Co to jest tofu i dlaczego niektórzy go nie lubią?

Co to jest tofu i dlaczego niektórzy go nie lubią?

Są takie produkty spożywcze, które albo się uwielbia, albo ich nienawidzi. Uczucia ambiwalentne są niezwykle rzadko spotykane. Do tej grupy na pewno można zaliczyć tofu, czyli jeden z największych przysmaków kuchni azjatyckiej, który dla wielu osób żadnym przysmakiem nie jest. Jeśli jakimś cudem nie zdarzyło Ci się jeszcze skosztować tofu, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, czym właściwie jest ten ciekawy produkt.

Tofu naturalne a tofu jedwabiste – na czym polega różnica?

Osoby szukające idealnego tofu z pewnością spotkają się z takim rozróżnieniem. Tofu naturalne, nazywane też twardym, powstaje w procesie klasycznej produkcji: białko soi obecne w mleczku sojowym przechodzi proces koagulacji, następnie jest prasowane w specjalnych formach i pozbawiane nadmiaru wody. Tofu naturalne jest szczególnie popularne w Japonii, gdzie nazywa się je nomen tofu – tofu bawełniane.

Z kolei tofu jedwabiste, inaczej nazywane tofu kremowym, jest produkowane podobnie do jogurtu. Białko soi po koagulacji nie jest pozbawiane serwatki, ale mieszane z mleczkiem i zostawiane do zastygnięcia.

 

Warto wiedzieć

Czasami można jeszcze spotkać wariant mieszany, czyli softo-dofu. Jest to tofu jedwabiste, które przeszło proces prasowania.

 

Znakomity składnik w kuchni, nie tylko azjatyckiej

Tofu powszechnie kojarzy się z kuchnią azjatycką, ale tak naprawdę może być dodawane do setek potraw pochodzących z różnych krajów świata. Świetnie pasuje do sałatek, deserów, kremów, jest doskonałą alternatywą dla sera z mleka zwierzęcego – szczególnie dotyczy to tofu wędzonego.

Tofu samo w sobie praktycznie nie ma smaku, dlatego przed podaniem powinno zostać koniecznie przyprawione. W przeciwnym razie smakuje jak styropian. Ten argument najczęściej pada z ust osób, które trafiły na źle przygotowane tofu i po prostu się do niego zraziły. Produkt ten musi być czymś wzbogacony. Czasami są to same przyprawy, czasami zioła z oliwą, często bogate marynaty.

 

Dlaczego warto jeść tofu?

Ponieważ jest bardzo zdrowe. Tofu stanowi podstawowy składnik w kuchni osób nietolerujących laktozy oraz będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych produkt ten może z powodzeniem zastąpić inne popularne składniki, jak chociażby wspomniane już sery. Jedzenie tofu poprawia kondycję organizmu i jest bardzo polecane m.in. osobom mającym podwyższony poziom cholesterolu.

 

Tofu cierpi na niekompetencji kucharzy

Największym wpływ na powstanie tylu kontrowersji wokół tofu bez wątpienia mają osoby, które serwują ten składnik w swoich daniach. Tofu wymaga wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim rozumienia tego produktu. Prawidłowo przyprawione będzie pyszne, natomiast wyjęte z pudełka i niedbale wrzucone do sałatki czy pad thai szybko wyląduje na brzegu talerza. Można z pełnym przekonaniem uznać, że osoby, które otwarcie przyznają się do nielubienia tofu, po prostu nie miały szczęścia trafić na dobrze przygotowany składnik.

 

Jeśli więc nie znasz tofu i nie chcesz kierować się stereotypami na jego temat, koniecznie odwiedź dobrą azjatycką restaurację, gdzie szef kuchni ma pojęcie na temat tego produktu. Możesz również samodzielnie poeksperymentować z tofu we własnej kuchni korzystając z dostępnych w sieci przepisów. Nie taki diabeł straszny!

Posted on 2017-06-16 0 114

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie