Archive for Maj, 2017

  • Waga ani drgnie? Znamy na to niezawodny (i pyszny) sposób!   

    Waga ani drgnie? Znamy na to niezawodny (i pyszny) sposób!  

    Słyszałeś o herbacie imbirowej? Jeśli tak, to prawdopodobnie kojarzysz ją z naturalnym środkiem na przeziębienie i wsparcie odporności. Tymczasem ten cudowny napój z Dalekiego Wschodu ma wiele innych właściwości. W dzisiejszym wpisie opowiemy Ci o tym, jak herbata imbirowa może pomóc Ci w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Szybko, smacznie i bardzo zdrowo!Read More

    2017-05-30 0 128
  • TOP 5 sosów w kuchni azjatyckiej

    TOP 5 sosów w kuchni azjatyckiej

    Z czym kojarzy Ci się kuchnia azjatycka? Szybki strzał, bez zbędnego zastanawiania. Jesteśmy niemal pewni, że poza kilkoma składnikami pomyślałeś o bardzo wyrazistym smaku. Pikantność to znak rozpoznawczy kuchni wielu krajów azjatyckich, szczególnie Tajlandii. Jednak wbrew pozorom w Azji gotuje się nie tylko ostro, ale też kwaśno i słodko. Ważne, aby zawsze było „jakoś”. Tajemnicę stanowią nie tylko wspaniałe i obficie mieszane ze sobą przyprawy, ale także wyraziste sosy, które dodaje się praktycznie do każdej potrawy. Stworzyliśmy ranking TOP 5 najważniejszych sosów w kuchni azjatyckiej, Read More

    2017-05-25 0 154
  • Owoc liczi, czyli naturalne źródło witaminy...   

    Owoc liczi, czyli naturalne źródło witaminy...  

    Zanim zdradzimy tytułową niespodziankę zadamy Ci pytanie: znasz owoc liczi? Jeśli nie, to koniecznie spróbuj, bo to jeden z najsmaczniejszych owoców pochodzących z Azji stanowiący popularny dodatek w tamtejszej kuchni. Liczi to doskonały przykład na to, że można połączyć wspaniały smak z walorami zdrowotnymi. Ten owoc jest naturalnym źródłem witaminy C i dostarcza jej tak dużo, że jedząc go można spokojnie zrezygnować ze sztucznej suplementacji tej witaminy.Read More

    2017-05-24 0 100
  • Jakie pałeczki do sushi wybrać?   

    Jakie pałeczki do sushi wybrać?  

    Ich ojczyzną są starożytne Chiny, ale dziś kojarzą nam się bardziej z kuchnią japońską. Pałeczki, w Japonii nazywane hashi, to nieodłączny element serwowania wielu azjatyckich dań. Wbrew pozorom posługiwania się nimi można się bardzo szybko nauczyć, a samo jedzenie pałeczkami jest łatwe i wygodne. Do tego stopnia, że wiele osób kupuje własne pałeczki, aby móc zajadać się swoim ulubionym daniem w domowym zaciszu. W dzisiejszym poradniku podpowiemy Ci, jakie pałeczki do sushi najlepiej wybrać.Read More

    2017-05-23 0 208
  • Najbardziej kultowe danie kuchni tajskiej? Poznaj pad thai i dowiedz się, jak go przyrządzić po mistrzowsku!   

    Najbardziej kultowe danie kuchni tajskiej? Poznaj pad thai i dowiedz się, jak go przyrządzić po mistrzowsku!  

    W życiu jest kilka pewnych rzeczy. Podatki, śmierć oraz to, że będąc w Tajlandii, na pewno zjesz pad thai. To kultowe, najbardziej znane danie kuchni tajskiej zrobiło ogromną karierę na całym świecie. Kojarzy się z Tajlandią tak samo mocno, jak hamburger ze Stanami Zjednoczonymi. Tym bardziej zaskakująca będzie dla Ciebie informacja, że pad thai wcale nie wywodzi się z Tajlandii, ale z... ...ChinRead More

    2017-05-22 Przepisy 0 129
  • Nie spodziewasz się, co powoduje jedzenie tych grzybów!

    Nie spodziewasz się, co powoduje jedzenie tych grzybów!

    Tajemnica długowieczności i młodego wyglądu Azjatów fascynuje resztę świata od pokoleń. Badacze wskazują m.in. na uwarunkowania genetyczne, sprzyjający klimat, ale przede wszystkim bardzo zdrową dietę. Każdy fan azjatyckiej kuchni doskonale wie, że nie brakuje w niej warzyw, produktów roślinnych i przypraw, które są bogatym źródłem witamin, antyoksydantów, przeciwutleniaczy i minerałów. Szczególnie miejsce w typowym jadłospisie Azjaty zajmują grzyby mun, które są szalenie popularne w Chinach. Ich regularne jedzenie jest receptą na młody wygląd i długowieczność! Przeczytaj dlaczego.Read More

    2017-05-19 0 142
  • Chcesz być mistrzem sushi? Te akcesoria będą Ci niezbędne!   

    Chcesz być mistrzem sushi? Te akcesoria będą Ci niezbędne!  

    Każdy fan sushi wie, że podstawą tego japońskiego dania jest specjalny, kleisty ryż z dodatkiem octu ryżowego. Choć na pierwszy rzut oka potrawa wydaje się być banalnie prosta do wykonania, to wiele osób woli zawierzyć kunsztowi sushi mastera i zajadać się przysmakiem w japońskich restauracjach. Tymczasem Ty także możesz być mistrzem sushi! Zacznij od podstaw, czyli od zgromadzenia niezbędnych akcesoriów. W dzisiejszym poradniku znajdziesz ich listę.Read More

    2017-05-18 Inspiracje 0 215
  • Szukasz pomysłu na prezent? Wybierz zestaw do sushi!   

    Szukasz pomysłu na prezent? Wybierz zestaw do sushi!  

    Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z 718 roku naszej ery. Jest nierozerwalnie związane z japońską kulturą i stanowi najbardziej rozpoznawalny towar eksportowy tego kraju. Sushi – choć zabrzmi to pretensjonalnie – jest czymś więcej niż zwykłym daniem. O jego smaku, prozdrowotnych właściwościach i filozofii przyrządzania powstały tomy książek, a na jego punkcie oszalały setki milionów ludzi na całym świecie, nie licząc oczywiście Japończyków. Jeśli ktoś bardzo Ci bliski także kocha tę potrawę, a Ty szukasz jakiegoś ciekawego pomysłu na prezent, postaw na zestaw do sushi. To będzie strzał w dziesiątkę!Read More

    2017-05-17 0 165
  • Lubisz mleko kokosowe? Przeczytaj, jak wybrać naprawdę dobre!   

    Lubisz mleko kokosowe? Przeczytaj, jak wybrać naprawdę dobre!  

    Gdybyśmy poprosili przypadkowe osoby o wymienienie kilku podstawowych składników kojarzących się z Azją, to mleko kokosowe z pewnością zdobyłoby sporo głosów. To absolutnie niezbędny produkt dodawany do większości dań kuchni tajskiej, indonezyjskiej, birmańskiej, kambodżańskiej, ale też japońskiej i chińskiej. Jest pyszne, zdrowe i... często marnej jakości. Mowa oczywiście o mleczku kokosowym dostępnym w Polsce, które czasami ma niewiele wspólnego z cudownym produktem z Azji. Stworzyliśmy poradnik, w którym podpowiemy Ci, jak wybrać naprawdę dobre mleko kokosowe.Read More

    2017-05-16 Inspiracje 0 259
  • TOP 5 dań kuchni indonezyjskiej   

    TOP 5 dań kuchni indonezyjskiej  

    Wystarczy wybrać się na krótki spacer po Warszawie, Krakowie czy Poznaniu, aby trafić na co najmniej kilka restauracji chińskich, tajskich, wietnamskich i coraz częściej hinduskich. Polacy kochają azjatyckie jedzenie. Tym bardziej dziwi, że kompletnie nie znamy kuchni indonezyjskiej. Część myli ją z hinduską, część z tajską. Tymczasem Indonezyjczycy mają własne tradycje kulinarne i trzeba przyznać, że wiele dań wywodzących się z tego wyspiarskiego kraju robi wrażenie na europejskich kubkach smakowych. Oto ranking TOP 5 dań kuchni indonezyjskiej.Read More

    2017-05-15 Inspiracje 0 298

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie