Najbardziej kultowe danie kuchni tajskiej? Poznaj pad thai i dowiedz się, jak go przyrządzić po mistrzowsku!   

Najbardziej kultowe danie kuchni tajskiej? Poznaj pad thai i dowiedz się, jak go przyrządzić po mistrzowsku!  

Ciekawe, prawda? Jednak nie dla kogoś, kto zna historię Tajów, a więc ludu przybyłego na obecne ziemie Tajlandii między X a XII wiekiem. Tajowie wcześniej zamieszkiwali w południowo-zachodnich Chinach. Tam też narodził się pad thai, a dokładnie kway teow pad Thai, czyli w wolnym tłumaczeniu chiński makaron ryżowy.

Mniej więcej do pierwszej dekady XX wieku pad thai był pilnie strzeżoną tajemnicą tajskiej kuchni i daniem kompletnie nieznanym na świecie. Wówczas Tajowie wpadli na genialny pomysł rozpoczęcia eksportu swojego przysmaku, w czym największy udział miał premier Tajlandii Plaek Pibulsongkram.

Ciekawostką jest fakt, że w tym samym okresie pad thai stało się daniem numer jeden w całej Tajlandii, o czym zdecydował przypadek. W latach 40. Tajlandię nawiedzały potężne powodzie, które sprzyjały szerzeniu się chorób. Dlatego władze zaczęły promować jedzenie pad thai, jako potrawy smażonej, a tym samym pozbawionej bakterii i wirusów. Po zastosowaniu dodatków w postaci jajek, mięsa, kiełków fasoli, cebuli i orzeszków ziemnych danie stało się także bardzo pożywne, co odpowiadało tajskim chłopom.

 

Pad thai to kwintesencja tajskiego smaku

Każdy kto odwiedza Tajlandię musi zjeść pad thai, najlepiej na ulicy w Bangkoku, obserwując niebywały chaos, chłonąc atmosferę głośnego miasta i poznając smaki oraz zapachy tego przepięknego zakątka naszej planety. Szczególną cechą pad thai jest to, że danie smakuje praktycznie każdemu i – mimo całkiem wyszukanego składu – może uchodzić za tajską wariację na temat fast foodów.

Tajscy mistrzowie pad thai potrafią przyrządzić danie w niebywale smaczny sposób. Zwykły smażony makaron z dodatkami, serwowany na tekturowym talerzu, smakuje fantastycznie i zdaniem wielu stanowi jedną z najlepszych przekąsek na świecie.

 

Zrób pad thai we własnej kuchni!

Do przyrządzenia pad thai będziesz potrzebować kilku podstawowych składników:

 

  •          Piersi z kurczaka
  •          Makaronu ryżowego
  •          Tofu
  •          Jajek
  •          Szalotki
  •          Czosnku
  •          Chilli
  •          Niesolonych orzeszków ziemnych
  •          Limonki
  •          Pasty tamaryndowej
  •          Sosu rybnego
  •          Kolendry
  •          Cukru palmowego
  •          Soli

 

Idealny pad thai przygotujesz na woku, dlatego warto zainwestować w jego zakup. Zacznij od stworzenia sosu. Do woka wlej wodę, dodaj pastę tamaryndową, cukier palmowy, sos rybny i szczyptę soli. Gotuj przez 5 minut, a następnie przelej do miski. Umyj wok, rozgrzej na nim olej i podsmaż tofu oraz kurczaka z czosnkiem i szalotką. Kolejnym krokiem jest dodanie wcześniej namoczonego makaronu ryżowego. Całość smaż przez kilka minut.

Na koniec dodaj jeszcze trochę tofu, wbij 1-2 jajka oraz dodaj orzeszki ziemne i kiełki fasoli mung. Dokładnie wymieszaj, a przed podaniem posyp jeszcze całość kolendrą i skrop sokiem z limonki. Gotowe! Twoi goście będą zachwyceni!

Posted on 2017-05-22 Przepisy 0 146

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie