TOP 5 dań kuchni indonezyjskiej   

TOP 5 dań kuchni indonezyjskiej  

Wystarczy wybrać się na krótki spacer po Warszawie, Krakowie czy Poznaniu, aby trafić na co najmniej kilka restauracji chińskich, tajskich, wietnamskich i coraz częściej hinduskich. Polacy kochają azjatyckie jedzenie. Tym bardziej dziwi, że kompletnie nie znamy kuchni indonezyjskiej. Część myli ją z hinduską, część z tajską. Tymczasem Indonezyjczycy mają własne tradycje kulinarne i trzeba przyznać, że wiele dań wywodzących się z tego wyspiarskiego kraju robi wrażenie na europejskich kubkach smakowych. Oto ranking TOP 5 dań kuchni indonezyjskiej.

Słowem wstępu

Kuchnia indonezyjska, podobnie jak w każdym azjatyckim kraju, bazuje na kilku podstawowych produktach, które często powtarzają się w różnych daniach. Warto nauczyć się tych słów, co znacznie ułatwi wybór potrawy w lokalnej restauracji.

Oto krótki i łatwy do zapamiętania słowniczek:

  •          Nasi – ryż
  •          Goreng – smażony
  •          Mie – makaron
  •          Ayam – kurczak
  •          Soto – zupa
  •          Sambal – ostry sos z chilli

 

Najważniejsze (i najsmaczniejsze!) dania kuchni indonezyjskiej

Pora zacząć obiecany ranking. Oczywiście jest on mocno subiektywny, ale każda z naszych propozycji należy też do kanonu indonezyjskiej kuchni, dlatego nie powinno być żadnych kontrowersji.

 

Nasi goreng

To zdecydowanie najpopularniejsze danie kuchni indonezyjskiej. Jest dla Indonezyjczyków tak oczywiste, jak kotlet schabowy dla Polaków. Nasi goreng to po prostu smażony ryż z dodatkami: jajkiem, kiełkami, warzywami i masą przypraw. Wersją alternatywną dania jest mie goreng, gdzie ryż zastąpiono makaronem.

 

Soto ayam

To po prostu indonezyjski... rosół, czyli dosłownie zupa z kurczaka. Jest zdecydowanie bardziej pikantna niż polski rosół, wyraźnie wyczuwa się w niej trawę cytrynową i odrobinę goryczy. Jednak dzięki temu zupa jest dość orzeźwiająca, co w tak wymagającym klimacie jest zbawienne.

 

Ayam goreng

Czyli smażony kurczak. W indonezyjskich warungach, czyli barach, najczęściej można trafić na skrzydełka. Kluczowe jest to, aby kurczak był idealnie chrupiący. Zwykle towarzyszą mu różne dodatki warzywne oraz sos sambal.

 

Sate ayam

Danie nazywane potocznie satayem jest ulubioną przekąską Indonezyjczyków oraz „pewniakiem” dla Europejczyków, którzy nie są do końca przekonani, czy kuchnia tego kraju przypadnie im do gustu. Sate ayam to po prostu kawałki kurczaka nabite na długie wykałaczki, serwowane z sosem orzechowym. Ojczyzną tego przepysznego dania jest wyspa Jawa.

 

Bakso

Bardzo popularne i serwowane w każdym warungu klopsiki w mące z tapioki, podawane w rosole z makaronem, szczypiorkiem, selerem i sosem sambal. Jest więc pikantnie, ale też bardzo pożywnie. Bakso to danie indonezyjskiej wsi, które obecnie jest jednym z ulubionych przysmaków turystów odwiedzających Bali czy Lombok. Ciekawostką jest fakt, że wielkim fanem tego dania jest były prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama, który przez pewien czas mieszkał w Dżakarcie.

 

Uzbrojony w tę wiedzę możesz śmiało jechać na bajeczne wakacje do Indonezji i nacieszyć swoje kubki smakowe dziełami tamtejszej sztuki kulinarnej. To za daleko? W takim razie zaproś kuchnię indonezyjską do siebie – w naszym sklepie znajdziesz wiele niezbędnych składników dań wymienionych w rankingu.

Posted on 2017-05-15 Inspiracje 0 320

Podziel się z nami swoją opinią.Odpowiedz

Archiwum

Kategorie

Najnowsze komentarze

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie