Wasabi 

Przypomnij sobie najostrzejszą rzecz, jaką zdarzyło Ci się zjeść. Pasta wasabi to kolejny stopień pikantności. Jest to jedna z najostrzejszych przypraw świata, prawdziwy symbol kuchni japońskiej, stosowany także w innych krajach azjatyckich. Wasabi dodaje się do sushi i wielu potraw, których smak ma być więcej niż wyrazisty.

Czym właściwie jest pasta wasabi? To tak naprawdę zmielony korzeń bardzo ostrego japońskiego chrzanu o zielonym kolorze, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, owocami morza, a przede wszystkim z sushi.

Wasabi to pasta, która zrobiła ogromną karierę na całym świecie, także w Polsce. Idealnie trafia w gust osób ceniących sobie pikantne smaki. Najczęściej stanowi osobny dodatek i jest serwowana w miseczce, w której można maczać np. mięso czy kawałek sushi. Czasami jednak pastą skrapia się danie bezpośrednio.

 

Rada

Pasta wasabi świetnie smakuje w połączeniu z majonezem – pod taką postacią może stanowić pyszny dip do wędlin czy serów. Warto ją nieco złagodzić odrobiną sosu sojowego.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego dobrze jest używać pasty wasabi. Ma ona znakomity wpływ na ludzkie zdrowie. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, chroni przed zatruciem pokarmowym, ma także zastosowanie w profilaktyce nowotworów.

W naszym sklepie znajdziesz gotową pastę wasabi renomowanego producenta lub jej sproszkowaną wersję do samodzielnego przygotowania.

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie