Sezam 

Kuchnia azjatycka wykorzystuje ogromną ilość przypraw i dodatków, czemu zawdzięcza swoje bogactwo aromatów i złożoność smakową. Jednym z kluczowych składników, wykorzystywanych chociażby w Japonii czy Tajlandii, jest sezam. Szczególnie ważne miejsce w azjatyckiej kuchni zajmuje sezam czarny. Przeczytaj o jego właściwościach.

Czarny sezam do sushi dodaje się po to, aby wzbogacić smak dania o nutę goryczki i orzechów. Ta odmiana sezamu jest bowiem znacznie bardziej wyrazista niż biała. Czarny sezam pełni także funkcję dekoracyjną oraz jest chętnie dodawany do różnych sałatek. Ważną cechą tego produktu jest to, że ludzki organizm łatwo przyswaja zawarte w nim węglowodany i proteiny.

W azjatyckiej kuchni stosuje się oczywiście także sezam biały, który króluje w japońskich domach i restauracjach. Japończycy i miłośnicy tamtejszych smaków uwielbiają tę przyprawę za jej słodki, delikatnie orzechowy smak. Uprażony biały sezam także dodaje się do sushi, sosu sojowego czy pasty wasabi. Podobnie jak czarny sezam, jasna wersja pełni głównie funkcję dekoracyjną – posypuje się nią mięsa, szczególnie kurczaka i wieprzowinę.

W naszym sklepie oferujemy obie wersje azjatyckiego sezamu w formie ziaren. Produkt jest gotowy do uprażenia lub jedzenia na surowo. Chcąc przyrządzić prawdziwe sushi w swojej kuchni nie możesz zapomnieć o tym dodatku!

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie