Ocet / Zaprawy do ryżu 

Kuchnia azjatycka jest nie tylko pikantna, ale też kwaśna. Te smaki mieszają się w bardzo wielu popularnych daniach, co jest jednym z powodów popularności potraw z Dalekiego Wschodu. Azjatyccy kucharze kwaśny smak uzyskują dodając do swoich dań przede wszystkim ocet ryżowy, który jest naturalnym składnikiem sushi, sałatek czy marynat.

Ocet do sushi to potoczna nazwa octu ryżowego, który jest obecny w azjatyckiej kuchni od wieków. Produkuje się go ze sfermentowanego ryżu, wody, cukru oraz kwasu octowego. Gotowy produkt ma bardzo wyrazisty smak, który pozwala nadać daniu charakteru lub nieco złamać wpływ orientalnych, pikantnych przypraw.

Octu ryżowego używa się nie tylko do marynat i azjatyckiej wersji sosu winegret, ale także do tzw. zaprawiania ryżu. Bez tego nie ma dobrego sushi – danie pozbawione octu ryżowego jest mdłe, mało wyraziste, po prostu niesmaczne. Jeśli chcesz wykonać zaprawę do sushi w domu, dodaj do ryżu łyżkę octu, łyżkę cukru i odrobinę soli. Od razu poczujesz różnicę!

Jeśli nie wiesz, jaki ocet do ryżu wybrać, zajrzyj do naszej oferty. Mamy szeroki wybór oryginalnych, azjatyckich produktów, które doskonale nadają się do samodzielnego przygotowania sushi. Mogą być także z powodzeniem wykorzystywane w profesjonalnej restauracji.

Pamiętaj również, że nie każdy ocet ryżowy nadaje się do sushi. Przykładem jest oferowany przez nas ocet Golden Mountain, który pełni rolę wyłącznie dodatku do sałatek i marynat. Do sushi stosuj np. TEN ocet.

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie