Mirin 

Każdy wie, że wino doskonale nadaje się do przygotowywania różnych wytrawnych potraw. Niewiele osób jednak kojarzy z tym składnikiem kuchnię azjatycką. Tymczasem na Dalekim Wschodzie także wykorzystuje się wino, tylko że pod nieco inną postacią. Przeczytaj, czym jest Mirin.

Mirin jest bardzo popularną przyprawą stosowaną w kuchni azjatyckiej – potocznie nazywa się ją „winem do gotowania”. Jest to bardzo charakterystyczny produkt, który przygotowuje się w procesie fermentacji ryżu i mieszania go z wódką ryżową Shochu oraz specjalnym gatunkiem pleśni. Nie brzmi to może zachęcająco, ale to właśnie Mirin odpowiada za wyjątkowy, ryżowy smak i aromat wielu dań kuchni orientalnej.

Do czego najczęściej stosuje się Mirin? Jest to podstawowy składnik potraw z ryb i innych owoców morza. Kucharze stosują go po to, aby zneutralizować rybny posmak i tym samym wydobyć z dania inne aromaty. Ten dodatek stanowi również świetną bazę dla sosów, zup i potraw ryżowych, tak powszechnych w azjatyckiej kuchni. Warto również podkreślić fakt, że dzięki zawartości alkoholu przyprawa działa rozgrzewająco, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jesienią i zimą.

W naszym sklepie oferujemy Mirin w butelkach o pojemnościach 150 i 500 ml. Gwarantujemy oryginalność produktu. To składnik, którego nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika azjatyckich smaków!

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie