Warzywa / Owoce 

Każdy kto widział oryginalne danie kuchni azjatyckiej przygotowane w woku, na pewno był zachwycony jego kolorem i aromatem. To zasługa nie tylko orientalnych przypraw, ale także dużej ilości warzyw i owoców, które stanowią jeden z filarów gotowania w dalekowschodnim stylu. Sprawdź, po jakie składniki najchętniej sięgają szefowie kuchni w Japonii, Wietnamie, Chinach czy Tajlandii.

Absolutnie podstawowym warzywem azjatyckiej kuchni jest fasola mung, z której przygotowuje się chociażby słynny makaron sojowy (o którym przeczytasz TU). Można ją jeść na surowo w formie przekąski, ale dużo częściej fasolę złotą (to jej inna nazwa) spotyka się w daniach. Jest ona podstawowym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ponieważ wyróżnia się bardzo dużą zawartością białka.

Kolejnym popularnym warzywem jest kiszona biała rzodkiew, którą wykorzystuje się chociażby do przygotowania koreańskiej kiszonki Kimczi o bardzo pikantnym smaku. W kuchni japońskiej spotkamy natomiast kiszoną rzodkiew Oshinko dodawaną do sushi. To warzywo jest bardzo cennym źródłem witamin C i B oraz wyróżnia się niską kalorycznością. Kiszona rzodkiew często jest dodatkiem do orientalnych sosów.

Azjatycka kuchnia jest także bogactwem owoców. Chyba najbardziej znanym jest liczi – owoc o ogromnej zawartości witaminy C, niezwykle smaczny, słodko-kwaśny, często dodawany do różnych potraw. W naszym sklepie znajdziesz liczi w puszce, dzięki czemu będziesz mieć dostęp do tego niezwykłego owocu nawet w środku zimy.

Kolejnymi owocami nierozerwalnie związanymi z kuchnią azjatycką są kasztany wodne, które dodaje się do ciast, ale także dań bardzo pikantnych w celu złamania smaku i dodania mu odrobiny słodyczy.

W naszej ofercie znajdują się także inne pyszne owoce stosowane przez dalekowschodnich szefów kuchni, jak chociażby mango w puszce czy kukurydza w zalewie. Smacznego! 

Brak produktów

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Złóż zamówienie